
De Gerlien van Tiem en DMC werken samen in bijzonder project “Deze tankers zijn state of the art”
09 februari 2021
Beide tankers hebben namelijk een speciaal laagwatercasco waarvan het achterschip is ontwikkeld door onderzoeksinstituut DST Duisburg (Development Centre for Ship Technology and Transport Systems) in samenwerking met scheepsontwerper RensenDriessen. Dit shallow water-design stelt Somtrans in staat om ook bij lagere waterstanden op de Rijn toch nog voldoende lading mee te kunnen nemen, zodat de Belgische rederij haar klanten van grondstoffen kan blijven voorzien. In de scheepsromp zijn twee in- en uitklapbare Van der Velden® FLEX Tunnelsystemen geïntegreerd.
En dan worden beide tankers ook nog eens voorzien van dual fuel-motoren die zowel op gasolie als op LNG kunnen varen. Dat laatste was een uitdrukkelijke wens van Somtrans, dat met (de naam zegt het al) de Somtrans LNG al een binnenvaarttanker rond heeft varen op het minder milieubelastende Liquid Natural Gas.
Uitdaging
Het is ook de eerste keer dat De Gerlien van Tiem voor Somtrans bouwt. Het contact werd gelegd door RensenDriessen, dat niet alleen de bouw van het casco, maar van het complete schip organiseert. “Wij hebben al jaren goede ervaringen met De Gerlien van Tiem, omdat de kwaliteit gewoon goed is”, zegt RensenDriessen-eigenaar Wim Driessen. “Wij maken zelf de afbouwbestekken, waarin we de wensen van de klant verwerken, en we proberen in het casco al veel voorbereidingen toe te passen, zodat de afbouw soepel kan verlopen.”
In de laagwatercasco’s, die in China zijn gemaakt, zijn FLEX Tunnelsystemen ingebouwd. Het grote voordeel hiervan, in vergelijking met een conventioneel tunnelsysteem, is dat de FLEX Tunnels kunnen worden ingetrokken wanneer ze operationeel gezien niet nodig zijn. “Je wilt te allen tijde weg kunnen varen, ook bij laagwater”, legt Driessen uit. In dat geval komen de tunnels van pas. Ben je geladen en heb je de tunnels even niet meer nodig, dan klap je ze in. Op die manier heb je altijd het beste van beide werelden.
Namens leverancier Damen Marine Components dacht Area Sales Manager Leo van Zon al in een vroeg stadium mee over het onderwaterschip van het Ultra Light-ontwerp. Niet alleen de FLEX Tunnelsystemen zijn afkomstig van DMC, maar ook de straalbuizen die in het achterschip zijn geplaatst. Dit vormt een uniek geheel met het roer- en stuurwerk waardoor de specifieke klantwensen ten aanzien van belading en vaardiepte kunnen worden bereikt.
Ook tijdens de bouw van de casco’s in China hield DMC een oogje in het zeil. “Field engineers van onze DMC-locatie in Jiangyin hebben we laten kijken naar de kwaliteit van de werkzaamheden door de Chinese werf”, vertelt Van Zon. “Ook lokaal hebben wij dus nog een vinger aan de pols gehouden met onze eigen mensen, we zijn altijd op de hoogte geweest van de stand van zaken. Zo begeleiden we de plaatsing van de systemen die wij hebben aangeleverd, tot in China aan toe.”
Bij De Gerlien van Tiem hebben ze er alle vertrouwen in. “De FLEX Tunnels hebben zich op een aantal andere schepen inmiddels meer dan bewezen en wij rekenen erop dat dit op deze schepen niet anders zal zijn”, zegt Eric Rietveld. “Leo is er van begin af aan bij betrokken geweest. En straks, tijdens de inbedrijfstelling en proefvaart, kunnen we ook weer een beroep op hem doen. Wij hebben de afgelopen jaren al verschillende schepen afgebouwd die zijn uitgerust met de roer- en stuursystemen van DMC/Van der Velden en dat is altijd perfect verlopen.”
Zomer
Voor de afbouw in Druten in de eerste helft van dit jaar zijn 22 weken uitgetrokken. “Daar streven we naar”, aldus Rietveld. “Het is de bedoeling dat beide schepen in de zomer gaan varen.” Aan de voorbereiding zal het niet liggen. “Er zit heel veel voorbereidingstijd in dit project, alles is uitgebreid besproken en uitgedacht in samenwerking met Somtrans, RensenDriessen, DMC en het klassenbureau.”